Să fim sănătoși
Despre ouă
Știai că proteinele din ouă se găsesc într-un raport perfect, motiv pentru care sunt luate ca etalon în cuantificarea altor proteine alimentare?
Când vine vorba de alimentație, ouăle sunt destul de greu de învins la capitolul valoare nutrițională. Sunt alimente cu un conținut caloric redus (un ou fiert are aproximativ 70-80 de calorii), dar și o bună sursă de proteine, vitamine și minerale:
- Vitamina A, care asigură protejarea sistemului imunitar și previne îmbătrânirea și deteriorarea organismului;
- Vitamina D, vitală pentru sănătatea oaselor și întărirea sistemului imunitar;
- Complexul de vitamine B, cu rol în protejarea celulelor și a sistemului nervos;
- Luteina și zeaxantina, antioxidanți care contribuie la protejarea vederii și a sănătății ochilor;
- Seleniu, un mineral cu funcție antioxidantă, care susține imunitatea;
- Calciu, cu rol în protejarea oaselor și a mușchilor din corp.
Pe lângă acești compuși, ouăle conțin și fosfor, fier, zinc, grăsimi saturate și monosaturate, substanțe care, la rândul lor, contribuie semnificativ la buna funcționare a organismului.
Care sunt beneficiile consumului de ouă?
Având atât de mulți nutrienți în componența lor, ouăle pot fi considerate adevărate super-alimente cu rol esențial în menținerea sănătății organismului. Prin urmare, beneficiile lor sunt pe masură:
- Grație conținutului bogat în proteine, substanțe cu rol cheie în formarea și funcționarea corectă a țesuturilor, ouăle au rol în dezvoltarea sistemului muscular și a celui osos;
- Fiind o sursă importantă de vitamina A, luteină și zeaxantină, ouăle contribuie la protejarea vederii și a sănătății ochilor, prevenind inclusiv degenerescența maculară;
- Deasemenea, datorită antioxidanților și nutrienților din compoziție, ouăle pot contribui la sănătatea sistemului cardio-vascular, potrivit unui studiu realizat în China;
- Ajută la buna funcționare a sistemului nervos și la menținerea sănătății celulelor;
- Stimulează creșterea colesterolului HDL, cunoscut drept colesterolul "bun", care este asociat cu un risc redus al apariției unor boli cardio-vasculare;
- Este un aliment cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că nu afectează silueta și că poate fi consumat inclusiv atunci când ești în proces de slăbire, dar care, în același timp, oferă o senzație de sațietate, fiind o idee excelentă pentru micul dejun.
Dacă ouăle sunt alimentele tale favorite, savurează-le, dar cu multă cumpătare.
Cauzele obezității
Știu că este un subiect incomod, dar impactul deosebit de puternic al obezității în plan fizic și psihic, faptul că ea se găsește la originea multor boli degenerative pentru tratamentul cărora suprimarea ei joacă un rol decisiv, fac necesară o bună cunoaștere a cauzelor care duc la obezitate. Supra-alimentația este, fără îndoială, principala cauză, dar enunțarea acestui fapt nu este suficientă pentru înțelegerea apariției obezității.
Analiza circumstanțelor care țin de condițiile de mediu sau de starea de sănătate fizică și psihică de la un anumit moment al vieții unui om, care favorizează alimentația excesivă, este indispensabilă pentru a întelege apariția obezității, pentru tratamentul ei și mai ales pentru cunoașterea căilor și metodelor de prevenire.
Obezitatea ține de unul din următorii factori sau o sumă a acestora:
- Abuzul alimentar - fie îți subestimezi cu bună știință consumul alimentar, fie faci abstracție în mod intenționat de acest parametru al alimentației, considerând că "fiecare mănâncă după cât îi este de foame";
- Predispoziția ereditară - știu că e mult mai ușor să ne găsim scuze decât să ne asumăm vina kilogramelor noastre, dar rolul elementului de moștenire genetică în geneza obezitații este însă controversat sau chiar contestat. Astfel s-a demonstrat că este vorba, mai degrabă, despre o așa-zisă ereditate ținând de obiceiuri (de a nu-ți putea stabili un program de viață ordonat, sistematic și chiar de incapacitatea de a rezista în fața tentațiilor culinare);
- Sedentarismul - creșterea nivelului general al bunăstării vieții, în toate sensurile care îți afectează și influențează viața: mijloacele de transport care elimină complet efortul fizic, eficientizarea proceselor de producție și a muncii în toate domeniile, fapt care elimină cu totul efortul fizic la locul de munca, ș.a.m.d.;
- Alcolismul - este cunoscut faptul că alcoolul poate constitui o sursă suplimentară și semnificativă de calorii și favorizează apariția obezității;
- Factorul psihic - este cunoscut că mâncarea îți oferă alinare instantanee, deoarece îți modifică echilibrul chimic al organismului, responsabil de starea de bine, îți distrage atenția de la sentimente negative și îți schimbă starea de spirit. Trebuie să îți asumi sarcina de a găsi alte mijloace decât mâncarea prin care să depășești sau să diminuezi nivelul de stres sau emoțiile negative;
- Cauze endocrine - la fel ca și în cazul predispoziției erditare, rolul primar și direct al glandelor endocrine în instalarea obezității este din ce în ce mai mult contestat. Obezitatea apare astfel ca o falsă boală glandulară, deoarece tulburările endocrine constatate uneori reprezintă efectul și nu cauza obezității.
Sintetizează tot ce ai citit în acest articol, planul tău de reușită abia așteaptă să fie îndeplinit cu succes! Reușim împreună!
Dovlecei sau zucchini?
Dovleceii și zucchini sunt legume cu un conținut caloric foarte mic, diferențele nutriționale dintre ele fiind minime; au între 17-20 calorii / 100 de grame. Nu conțin grăsimi sau colesterol și sunt o excelentă sursă de fibre.
Proprietățile antioxidante ale dovleceilor sunt medii; zucchini și soiurile de dovlecei cu coajă galbenă sunt mai bogați în antioxidanți. Aceștia conțin cantități mari de caroten și luteină, fiind astfel un ajutor important în eliminarea radicalilor liberi.
Conțin cantități relativ moderate de folați (vitamina B9), aproximativ 24 micrograme / 100 de grame, ceea ce reprezintă 6% din doza zilnică recomandată (DZR) și tot cantitați moderate ale grupului de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, piridoxina, riboflavina, dar și cantitați mici de vitamine K si E (sub 2% din DZR / 100 de grame).
Conțin minerale: fier, mangan, fosfor și zinc (peste 5% din DZR în 100 de grame), la care se adaugă cantități mai mici de calciu, cupru și magneziu. Pe de altă parte, sunt o sursă excelentă de potasiu (mineralul mereu deficitar în organism), unul dintre cei mai importanți electroliți celulari, care contribuie la susținerea funcției cardiace și la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale și al funcției renale.
Conțin vitamina A (circa 60 micrograme / 100 de grame), vitamina C (17,9 micrograme, 30% din DZR, în 100 de grame).
Toate soiurile de dovlecei sunt benefice sănătății, iar faptul că au un numar foarte mic de calorii îi fac ideali pentru alcătuirea planului tău alimentar, dacă suferi de diabet sau obezitate. Stimulează tranzitul intestinal în cazul unui consum moderat dar frecvent, datorită conținutului de fibre de foarte bună calitate.
Dovleceii și zucchini pot fi consumați în stare crudă, dar sunt și ingrediente principale pentru prepararea unor supe și ciorbe. Pot fi gătiți la fel de bine prin coacere, fierbere sau la grătar, sunt buni simpli, sau alături de alte legume, ori umpluți cu diferite tipuri de carne.
Dovleceii sunt aliatul tău pentru o viață sănătoasă și un plan alimentar variat.
Ce înseamnă un plan alimentar corect?
Cum să le împaci pe toate? Trebuie să numeri caloriile, să reduci grăsimile sau carbohidrații? Care este echilibrul între proteine, carbohidrați și grăsimi care asigură o sănătate solidă?
Fiind diferiți, avem nevoie de calorii în cantități diferite, în funcție de kilograme, înălțime, vârstă și efortul depus; dar în procente, trebuie să consumăm un volum redus de grăsimi - aproximativ 25% din caloriile zilnice - și să ne asigurăm că 55% din calorii provin din carbohidrați, doar restul de 20% din proteine.
Dacă ai limitat consumul de grăsimi în ultimii ani și tot ai luat în greutate, vei înțelege mai bine că numărul redus de grăsimi este doar un aspect al problemei. Când alimentele sunt prelucrate pentru îndepărtarea grăsimilor, se adaugă adesea un surplus de zaharuri. Chiar dacă volumul de grăsimi este mai scăzut, cel de carbohidrați este mai ridicat, iar numărul de calorii rămane același. Grăsimile nu sunt principalul inamic, cel puțin nu toate. Nu consumul de grăsimi îngrașă. De fapt, o alimentație care respectă procentul de grăsimi descris mai sus te poate ajuta să mănânci mai puțin în total, pentru că grăsimile sunt sățioase.
Nici carbohidrații nu constituie neapărat un inamic. Legumele, leguminoasele, fructele și cerealele sunt bogate în carbohidrați, dar mai au și un conținut ridicat de vitamine, minerale și compuși fitochimici (produși de plante pe cale naturală). S-au identificat mii de asemenea compuși fitochimici, dar n-au fost studiați decât câteva sute. Majoritatea au proprietăți antioxidante.
Alimentele vegetale asigură totodată și aportul de fibre. Deși nu conțin substanțe nutritive, pot reduce colesterolul și riscul bolilor de inimă, stabilizând nivelul glucidelor în sânge și stimulând sănătatea tractului digestiv.
Un regim alimentar bogat în acizi grași trans și în hidrocarburi rafinate poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Este recomandată consumarea alimentelor prelucrate minimal. Este recomandat un iaurt simplu, cu câteva afine, în locul unui iaurt din comerț cu aromă de afine. Pâinea prăjită din făină integrală, cu piure de mere, este mai bună decât plăcinta cu mere, iar peștele la grătar cu mujdei este mai sănătos decât cel pane.
De asemenea, alimentația trebuie făcută cu moderație. Câțiva cartofi prăjiți, ocazional, nu vor fi sfârșitul lumii, dar o pungă de cartofi prăjiți, în fiecare zi, poate avea un pronunțat efect negativ asupra sănătății și greutății tale.
Mănâncă cu moderație și bucură-te de mâncare!
Sărbători cu sănătate!
Deși în fiecare an îți propui sa faci alegeri cumpătate de sărbători, să mănânci mai sănătos și să nu mai acumulezi kilograme în plus, acest lucru nu prea se întâmplă. Este foarte greu să reziști tentațiilor atunci când în fața ochiilor se arată toate bunătățile pregătite pentru Crăciun.
Anul acesta îți propun câteva trucuri care te vor ajuta să te menți la greutatea actuală sau, de ce nu, chiar să pierzi câteva kilograme în perioada dintre sărbători!
- Alături de carnea de porc alege să consumi murături. Murăturile puse în casă sunt geniale, chiar dacă nu îți vine să crezi. Murăturile în saramură conțin probiotice, bacterii bune care reglează tranzitul intestinal și au un conținut scăzut de kilocalorii
- Redu consumul de carbohidrați sau evită să combini pâinea sau cartofii cu carne; dacă adaugi astfel de garnituri, îți vor sabota planul
- Consumă multe lichide pentru a stimula organismul să elimine toxinele și grăsimile. Când spun lichide mă refer la apă plată, ceaiuri și infuzii din plante. Dacă vrei sa te menții la greutatea actuală evită pe cât posibil băuturile carbogazoase și băuturile alcoolice
- Și nu în ultimul rând, profită de această vacanță pentru a face cât mai multe plimbări în aer liber, indiferent de vreme. Dansează la perteceri și fii cât mai activ posibil. Râsul și buna dispoziție te ajută să-ți păstrezi echilibrul în tot ceea ce îți propui!
Sărbători cu bine să aveți și înțelepciune pentru anul care abia începe!
Pentru tine, cel / cea care simte că i-ar fi de folos un imbold pentru a investi în sănătatea proprie, tot ce îți pot spune e că sunt aici și Reușim împreună!
Băuturile răcoritoare "ZERO ZAHĂR"
Ești iubitor de băuturi răcoritoare, carbogazoase sau nu, dar ai observat că acestea au un impact negativ asupra greutății tale? Vrei să mai slăbești câteva kilograme și te gândești că alegând varianta „0” zahăr (fără calorii) vei putea trișa fără ca acest lucru să se vadă pe cântar?
Problema constă în faptul că nu ți se arată decât latura avantajoasă a acestor băuturi. Ți se spune că această variantă de băuturi răcoritoare îndulcite cu fructoză sau diverși alți îndulcitori, nu stimulează sinteza insulinei (ceea ce este adevărat), deci nu are impact asupra greutății tale corporale, însă studiile arată că îndulcitorii artificiali stimulează sinteza de grelină, numită „hormonul foamei”, crescând astfel senzația de foame.
Grelina poate acționa ca un semnal care stimulează o cale de recompensă, sursă de încredere între stomac și creier. Prin urmare, poate juca un rol în alimentația hedonică, unde oamenii consumă mâncare pentru plăcere spre deosebire de necesitate.
Varianta sănătoasă poate să fie infuzia de fructe uscate, compotul (neîndulcit) sau ceaiul. Si dacă vorbim despre ceaiul verde, poate să fie chiar aliatul tău în arderea mai rapidă a grăsimilor.
Potrivit celor de la wall-street.ro, "producătorii de băuturi răcoritoare au adus economiei 690 mil. euro", așa că nu este greu de înțeles care sunt interesele.
Referințe:
Ceaiurile de "slăbit"
Cauți încă soluții miraculoase pentru rezolvarea problemelor tale cu greutatea? Te-ai gândit că ceaiurile de slăbit pot fi fabuloasa soluție care să te ducă la greutatea dorită? Hai să descoperim împreună cât de benefice sunt!
Din cauza creșterii nivelului de obezitate și a dezvoltării platformelor de rețele sociale, vânzarea online a ceaiurilor de slăbit a devenit foarte obișnuită. Cu toate acestea, ele conțin adesea medicamente periculoase, cum ar fi fenolftaleina, conform studiului publicat în „Journal of Materials Chemistry B”, tadalafil (TDL) un medicament adăugat ilegal în ceaiuri și cafea sau clorfeniramină un aditiv de asemenea ilegal și periculos găsit în ceaiurile de plante.
Ceaiurile sunt totuși aliatul tău atât timp cât sunt naturale, provin din surse de încredere sau culturi bio.
Iată câteva tipuri de ceaiuri care te pot ajuta:
- Ceaiul de soc – este plăcut la gust, are puternic efect detoxifiant și este recomandat în special pentru proprietățile diuretice
- Ceaiul de ghimbir – stimulează eliminarea retenției hidrice, reglează tranzitul intestinal și accelerează procesul metabolic
- Ceaiul de mentă – poate fi aliatul tău împotriva senzației constante de foame
- Ceaiul de coada calului – ajută organismul să elimine toxinele din sânge având în același timp și acțiune antimicrobiană
- Ceaiul de păpădie – este un ceai depurativ, sudorific și diuretic
- Ceaiul de anghinare – ajută procesul de digestie fiind un excelent tonic hepatic
Trebuie să înțelegi însă că ceaiurile sunt un adjuvant, nu o soluție. Fără un plan alimentar, program de somn și mișcare, nu vor face minuni.
Referințe:
- Methods for quantifying phenolphthalein in slimming tea (engleză)
- Fluorescence based immunochromatographic sensor for rapid and sensitive detection of tadalafil and comparison with a gold lateral flow immunoassay (engleză)
- A fluorescence based immunochromatographic sensor for monitoring chlorpheniramine and its comparison with a gold nanoparticle-based lateral-flow strip (engleză)
Constipația
Elimini conținutul intestinal cu o frecvență mai mică de trei scaune pe săptămână? Scaunul este noduros, uscat și dur? Te încordezi excesiv pentru eliminarea scaunului? Cel mai probabil te confrunți cu constipația.
Acest articol va acoperi principalele cauze ale constipației și modul de prevenire a acesteia.
Constipația se poate întampla din mai multe motive:
- Tranzit intestinal lent - atunci când scaunul trece prin colon prea încet, cu cât mâncarea se mișcă mai lent prin tractul digestiv, cu atât colonul va absorbi mai multă apă și fecalele vor deveni mai greu de eliminat
- Lipsa de fibre din alimentație - persoanele cu un aport ridicat de fibre alimentare sunt mai puțin susceptibile să experimenteze constipația, fibrele grăbesc trecerea scaunului prin intestine mai ales atunci când sunt însoțite și de hidratarea corespunzătoare
- Sedentarismul – lipsa activității fizice scade activitatea musculară de la nivelul intestinelor
Și poate provoca complicații:
- Fistula anală - fecalele dure și de mari dimensiuni, pot provoca traumatisme la nivelul anusului
- Sângerări rectale
- Hemoroizi - inflamarea venelor la nivelul anusului
- Prolaps rectal – încordarea pentru a obține defecația poate face ca o mică parte din rect să se întindă și să iasă din anus
Cum poți evita constipația?
- Bea mai multe lichide
- Include în alimentația ta mai multe legume, fructe și cereale integrale
- Înlocuiește pâinea albă cu cea integrală
- Introdu ciorbele și supele în alimentația ta
- Menține-te cât poți de activ
- Evită alimentele procesate
Constipația nu pare a fi o problemă gravă, cauzatoare de moarte, dar poate să fie simptomul unei afecțiuni înspâimântătoare cum ar fi cancerul colono-rectal. Dacă constipația persistă consultați medicul specialist.
Referințe:
Dependența alimentară
Vrei să slăbești și să ai viața sănătoasă pe care știi că o meriți? E din ce în ce mai greu să te oprești atunci când mănânci ce îți place? Adaugi întotdeauna ceva dulce la o zi complicată?
Dietele promit rezultate miraculoase, dar pe termen lung au efecte dezastruoase asupra sănătății și din ce în ce mai mulți oameni le pică în capcană. Mâncăm din ce în ce mai multă mâncare, dar din ce în ce mai săracă în nutrienți (kilocalalorii goale).
Dependența alimentară poate fi privită ca parte a dependențelor de substanțe cu tropism cerebral, precum alcoolul și drogurile. Din ce în ce mai multe studii demonstrează similitudini clinice, neurobiologice și fiziopatologice între dependența de droguri sau alcool și cea alimentară. La fel ca drogurile, zahărul, sarea sau grasimile declanșează în creier producția de endorfine, dopamină și serotonină - supranumite moleculele fericirii - oferind senzația instantanee de plăcere. Odată experimentat sentimentul plăcerii indus de secreția de endorfine prin consumul repetat al unor alimente, la nivel cerebral se dezvoltă asocierea puternică între acestea și starea de bine. Practic, în creier se creează și se consolidează o punte de legatură între alimentele care conțin zahăr, sare, grăsimi și plăcere.
Alegeți cu grijă produsele alimentare, renunțați pe cât posibil la alimentele procesate, cu sare sau zahăr peste limita recomandată. Introduceți în alimentație produse cât mai proaspete care să vă asigure cantitatea optimă de macro și micro nutrienți.
Diete versus plan alimentar personalizat
Vrei să încerci o dietă și nu știi ce să alegi? Oscilezi între o dietă standardizată și un plan alimentar personalizat?
Internetul abundă de fel de fel de diete, care mai de care mai drastice și mai sărace în nutrienți. Ceea ce nu vrei să înțelegi este faptul că dietele standardizate nu au cum să funcționeze la toată lumea.
Lasă-mă să te ajut să înțelegi de ce dietele standardizate nu funcționează pe termen mediu și lung și de ce îți fac mai mult rău decât bine:
- Dietele disociate sau curele de slăbire disociate (Dieta Rina, Dieta Disociată, Dieta Indiană) nu sunt recomandate pe termen lung, pentru că pot crea dereglări metabolice, hormonale și pot agrava unele afecțiuni deja existente. Dacă sunt ținute o perioadă lungă de timp, dietele disociate pot duce la grave dezechilibre nutriționale.
- Dietele ketogenice (Dieta Keto, Dieta Oloproteică) sunt bazate în proporție de 70-80% grăsimi, 10% carbohidrați și 15% proteine. Puteți ajunge să mâncați mai multe grăsimi nesănătoase decât ar fi indicat. Acesta este unul din motivele pentru care nu este recomandată carnea procesată. Mai mult decât atât, produsele organice și bio, care sunt mai potrivite, pot fi greu de găsit.
- Dietele hipocalorice (Dieta Daneză, Dieta Balerină, Dieta Hipocalorică) asigură cu greu o nutriție bogată și satisfăcătoare. De asemenea, 800 de calorii pe zi sunt insuficiente pentru a vă asigura energia necesară activităților zilnice, cu atât mai mult când consumați aceleași alimente în fiecare zi.
- Dietele low-carb (Dieta Ducan, Dieta Mediteraneană, Dieta Atkins) bazate de asemenea pe deficiențe nutritive, în special în faza de atac, care este foarte restrictivă și care privează organismul de toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o bună funcționare. Legumele și fructele bogate în carbohidrați sunt interzise în această dietă.
O alimentație echilibrată este importantă pentru a fi sănătos. Înainte să alegi orice tip de dietă, cel mai bine ar fi să discutăm și să te ajut să alegi cea mai potrivită variantă pentru tine, astfel încât să slăbești și să îți menți organismul sănătos!
Referințe:
Efectul "YO-YO"
Vrei să slăbești și să te menții la greutatea ideală fără cure de slăbire restrictive cu ingrediente și suplimente care promit să te scape de kilogramele nedorite cât ai spune DIETĂ, dar la sfarșitul lor rămâi mereu dezamăgit!?
Dietele promit rezultate miraculoase, dar pe termen lung au efecte dezastruoase asupra sănătății și din ce în ce mai mulți oameni le pică în capcană.
Majoritatea dietelor promit slăbirea miraculoasă bazându-se pe un regim nesănatos, sărac în nutrienți, care dau rezultate pe termen scurt, dar secătuiesc organismul. Un organism slăbit face tot mai greu față dietei și atunci refugiul îl va găsi până la urmă tot în mâncare. Și uite așa intri într-un cerc vicios care duce la fluctuații de greutate, stres și oboseală.
Lasă-mă să te ajut să înțelegi care sunt factorii care influențează reușita ta:
- Obține un plan alimentar bazat pe o alimentație cât mai variată și echilibrată, nu o dietă (efectul dietelor se va duce imediat ce le termini și revii la obiceiurile nesănătoase)
- Dormi suficient (7-8 ore / noapte), perioadele în care organismul este privat de odihnă pun în pericol buna lui funcționare
- Mergi pe jos. Cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center citați de Cleveland Clinic susțin că oamenii care fac 30 de minute de exerciții fizice pe zi sunt de două ori mai sănătoși și au mai multe șanse de reușită în lupta cu kilogramele
- Bea suficientă apă. Un studiu efectuat în 2014 (©️ 2014 Scandinavian Physiological Society. Published by John Wiley & Sons Ltd.) arată că în primele 90 minute după ce au băut apă, subiecții au ars mai multe calorii decât în mod normal
Trebuie să înțelegi că obținerea unui plan alimentar este primul lucru pe care poți să îl faci pentru sănătatea ta și pentru scăderea în greutate și atunci lucruri minunate se vor întâmpla. Știu că nu este simplu, dar pentru a reuși, ține cont de câteva lucruri:
- Propune-ți schimbări punctuale
- Concentrează-te pe comportamentele pozitive pe care vrei să le adopți, nu pe cele negative, pe care vrei să le elimini din viața ta
- Cere-mi ajutor atunci când ești pe cale să renunți
Ai voie pâine? Toată pâinea îngrașă la fel?
Iubești pâinea, dar ai vrea să alegi varianta ei cea mai bună, astfel încât să mănânci fără sentimente de vinovăție? Te întrebi ce să alegi, de secară sau de grâu, albă sau integrală, simplă sau cu semințe, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, cu gluten sau fără?
Află că toată pâinea îngrașă la fel. Aportul caloric este atât de sensibil diferit încât alegerea devine aproape irelevantă.
Totuși, aportul de fibre este considerabil mai mare, de exemplu, la pâinea integrală. Acest lucru este important pentru că ajută la digestie si accelerează tranzitul intestinal.
Variantele de pâine fără gluten sunt importante în cazul pacienților celiaci, dar numai în sensul că ele nu creează intoleranță, asta nu înseamnă că nu îngrașă. Dimpotrivă, conform Celiac disease: understanding the gluten-free diet, frecvența obezității a crescut simțitor în rândul acestora.
Glutenul este un complex de proteine înrudite, dar distincte, în principal gliadina și gluteina în grâu. Proteine complexe similare sunt și secalina în secară, hordeina în orz și avein în ovăz. Ele sunt denumite în mod colectiv gluten.
Deși pâinea fără gluten creează mari controverse în ultima vreme, ea nu face nici o diferență când vine vorba de slăbit.
Deci, da, poți mânca pâine, să atingi o greutate ideală și să menții un stil de viață sănătos. Secretul stă în moderație.